Beharangozó 2024. február 29., csütörtök

A 14. DVTK - PAFC mérkőzés következik

A DVTK és a PAFC ezt megelőző 13 hazai bajnoki mérkőzéséből hatot megnyert a Diósgyőr, három döntetlen született, négyszer pedig a vendégek vitték el a pontokat. Bemutatjuk az ellenfelet és felidézzük a két csapat közös történelmét.

A 14. DVTK - PAFC mérkőzés következik


Egymás ellen

Első alkalommal, a 2013/2014-es bajnokságban Szivics Tomiszláv a Nenad Rajić - Vági András, Debreceni Andrés, Kádár Tamás, Senad Husić (Gohér Gergő, 74.) - Mohamadou Abdouraman, Elek Ákos - Augusto Batioja (Barczi Dávid, 46.), Gosztonyi András (Nikházi Márk, 59.), Bacsa Patrik - Miroslav Grumić összetételű csapatot küldte pályára. Gosztonyi András révén büntetőből a DVTK szerzett vezetést, azonban a vendégek fordítani tudtak. Gohér Gergő újabb büntetőből egyenlített, végül a két győzelemre játszó csapat közül a felcsútiak érték el céljukat.


A következő bajnokságban rögtön az első fordulóban játszottunk a felcsútiakkal. Szivics Tomiszláv ezúttal az Antal Botond - Dražen Okuka, William Alves, Debreceni András, Senad Husić - Elek Ákos - Lazar Marjanović (Gosztonyi András, 46.), Bognár István, Nikházi Márk - Bacsa Patrik (Bori Gábor, 78.), Miroslav Grumić (Takács Tamás, 57.) összetételű csapatot küldte pályára. A gól nélküli első félidő után Senad Husić és Bacsa Patrik lőtt gólt, a vendégek részéről pedig Lencse László szépített a 92. percben, így sikerült itthon tartanunk a három pontot.


Az OTP Bank Liga létszámcsökkentése és a bajnoki rendszer átszervezése következtében a 2015/2016-os idénytől háromszor találkoznak egymással a csapatok. 

Az első körben Bekő Balázs vezetőedző Ivan Radoš - Eperjesi Gábor, Kovács Gábor, Tamás Márk, Németh Milán - Manjrekar James - Dražen Okuka (Takács Tamás, 74.), Koman Vladiir (Barczi Dávid, 33.), Bognár István, Kitl Miklós (Egerszegi Tamás, 67.) - Novothny Soma csapata Dražen Okuka és Novothny Soma góljával megnyugtató előnybe került, azonban a vendégek a hajrában egyenlítettek. Ekkor érkezett azonban Egerszegi Tamás, aki győztes gólt szerzett a ráadásban.


A harmadik körben ennél könnyebben sikerült győzni. Egervári Sándor vezetőedző a Ivan Radoš - Dražen Okuka, Lipták Zoltán (Kovács Gábor, 79.), Tamás Márk, Nemes Milán - Majrekar James (Egerszegi Tamás, 46.) - Bognár István, Koman Vladimir, Elek Ákos, Barczi Dávid (Bacsa Patrik, 62.) - Novothny Soma csapatot küldte pályára, és Koman Vladimir, valamint Elek Ákos találatával kétgólos előnyre tett szert a DVTK, majd szépítettek a vendégek. A második félidőben eleinte a vendégek támadtak, a hajrában viszont gólkülönbséget javíthatott volna a DVTK.


A PAFC kiesése és visszajutása után 2017 őszén Debrecenben találkozott legközelebb a két csapat. Az első félidőben egy szabadrúgást követően korán vezetést szereztek a hazaiak, azonban Makrai Gábor küzdőszellemének köszönhetően gyorsan egyenlített a DVTK. A második játékrész viharosra sikerült, előbb villámlás miatt szünetelt a mérkőzés, majd ismét a vendégek szereztek vezetést az azóta diósgyőri Prosser Dániel révén, azonban Diego Vela pontot mentett a hajrában (2-2). A DVTK-t Antal Botond - Nagy Tibor, Lipták Zoltán, Dejan Karan, Tamás Márk - Diego Vela, Busai Attila (Kocsis Gergő, 73.), Oláh Bálint (Nono, 78.), Óvári Zsolt - Makrai Gábor (Nikolaos Ioannidis, 78.), Ugrai Roland összeállításban küldte pályára Bódog Tamás.


Az OTP Bank Liga 2018/2019 évi kiírásában először Miskolcon találkozott a DVTK és a PAFC. Fernando Fernández vezetőedző az Antal Botond - Eperjesi Gábor, Dušan Brković, Tamás Márk, Bárdos Bence (Forgács Dávid, 29.) - Florent Hasani, Tomislav Mazalović, Busai Attila (Tajti Mátyás 74.) - Makrai Gábor (Ugrai Roland, 61.), Bacsa Patrik, Vernes Richárd csapatot küldte pályára. A találkozó elején gyorsan kétgólos előnybe került a PAFC csapata, majd ezt követően feljött a DVTK, sorra alakította ki a helyzeteket, amiből Dušan Brković szépített. A második játékrészben előbb Vernes Richárd egyenlített, majd emberelőnybe került, és büntetőhöz is jutott a Diósgyőr, de ezen a délutánon nem esett több gól, maradt a 2-2.


A 24. fordulóban az Antal Botond - Serhii Shestakov, Polgár Kristóf, Tamás Márk, Martin Juhar -  Szabó Bence, Tomislav Mazalović, Márkvárt Dávid, Florent Hasani (Géringer Tamás, 81.) - Branko Mihajlović (Bacsa Patrik, 58.), Vernes Richárd (Ismaïla Ousman, 68.) csapatot állította össze Fernando Fernández vezetőedző. Az első játékrészben nem esett gól, a másodikban viszont Florent Hasani értékesítette Martin Juhar fantasztikus passzát. A slusszpoént pedig a kezdőcsapatba ezen az estén visszatérő Antal Botond 11-es ölése jelentette, így a DVTK győzött 1-0-ra.


Az OTP Bank Liga 2019/2020 évi kiírásában kétszer játszott Miskolcon a két csapat. A 8. fordulóban lejátszott mérkőzés első félidejében nem esett gól, majd a fordulás után Serhii Shestakov góljával előnyt szerzett a DVTK, amit közvetlenül a lefújás előtt egy igencsak lesgyanús találattal egyenlítettek ki a vendégek (1-1). Feczkó Tamás vezetőedző a Branislav Danilović - Polgár Kristóf, Dušan Brković, Dejan Karan, Tamás Márk - Márkvárt Dávid, Iszlai Bence - Korbély Kristóf (Serhii Shestakov, 68.), Rui Pedro (Bacsa Patrik, 87.), Prosser Dániel - Mirko Ivanovski (Florent Hasani, 72.) csapatot küldte pályára.


A 30. fordulóban Mirko Ivanovski góljával a DVTK gyorsan vezetést szerzett, és ezt követően is sorra alakította ki a helyzeteket. Amikor feljött a PAFC, egy lábak között elsuhanó lövéssel egyenlítettek. A második játékrészben a vendégek szereztek gyorsan vezetést, azonban a DVTK fokozatosan átvette az irányítást, a végén már mindenki támadott, de egyenlíteni nem sikerült (1-2). Feczkó Tamás ezúttal a Branislav Danilović - Orosz Donát, Polgár Kristóf, Dušan Brković, Vági András - Márkvárt Dávid (Egerszegi Tamás, 84.), Iszlai Bence - Florent Hasani, Molnár Gábor (Rui Pedro, 70.), Kiss Tamás (Makrai Gábor, 77.) - Mirko Ivanovski (Haris Tabaković, 70.) csapatot küldte pályára.


2020 őszéna DVTK magabiztosan győzött 3-0-ra a PAFC ellen. Az első félidőben Stefan Dražić kezdte a gólgyártást, majd kiharcolt egy büntetőt, amit Mirko Ivanovski értékesített, végül Gheorghe Grozav váltotta gólra Márkvárt Dávid tökéletes passzát. A második játékrészben a vendégek mentek a veszett fejsze nyele után, míg a DVTK ellentámadásokkal próbálkozott, de egyik csapat sem járt eredménnyel, így a DVTK itthon tartotta a pontokat. Feczkó Tamás csapata ezen a napon így állt fel: Branislav Danilović - Szűcs Kornél, Dejan Karan, Hegedűs János - Polgár Kristóf, Márkvárt Dávid, Augusto Max, Hysen Memolla (Hasani, 46.) - Mirko Ivanovski (Korbély Kristóf, 87.), Stefan Dražić (Makrai Gábor, 89.), Gheorghe Grozav (Rui Pedro, 77.).


Ugyanennek a bajnokságnak a 3. körében játszott egymás ellen a két csapat a COVID-19 pandémia miatt zárt kapuk mögött, és ismét a DVTK nyert, ezúttal 2-1-re. Az első félidőben több nagy helyzetet is kialakított a DVTK a PAFC ellen, amiből Gheorghe Grozav egyet értékesített. A második játékrészben Urblík élete góljával egyenlítettek a vendégek, majd mindkét csapat győzelemre játszott, a kapuk felváltva forogtak veszélyben. A végén jött a csattanó, közvetlenül a lefújás előtt Molnár Gábor szerezte meg a DVTK győztes gólját. Zoran Zekić vezetőedző a Marko Malenica - Polgár Kristóf, Goran Milović, Vinko Soldo, Artur Pikk - Augusto Max (Szűcs Kornél, 83.), Gheorghe Grozav - Alen Grgić (Mirko Ivanovski, 83.), Asmir Suljić (Molnár Gábor, 83.), Odise Roshi (Márkvárt Dávid, 72.) - David Vaněček (Stefan Dražić, 72.). összeállításban találta meg a győztes csapatot. 

Legutóbb az idei bajnokság első fordulójában találkozott Diósgyőrben a két csapat, és a vendégek elvitték a pontokat. A vendégcsapat kezdett jobban, gyorsan meg is szerezték a vezetést, de a Diósgyőr rendezte a sorokat, és fokozatosan egyre inkább beszorította az ellenfelét. A szünet után a vendégek ziccert is hibáztak, de a diósgyőri mezőnyfölényből is sikerült kialakítani néhány helyzetet, ami ezen a délutánon kimaradt.

Diósgyőri VTK - Puskás Akadémia FC 0-1 (0-1)

DVTK: Karlo Sentić - Farkas Dániel, Szatmári Csaba, Bárdos Bence, Bitok Stephen - Vladislav Klimovich, Alexander Vallejo, Holdampf Gergő - Lukács Dániel, Argyris Kampetsis, Jérémie Obounet. Vezetőedző: Kuznyecov Szergej.
PAFC: Markek Tamás - Szolnoki Roland, Wojciech Golla, Patrizio Stronati, Brandon Ormonde-Ottewill - Batik Bence, Jakub Plšek - Jonathan Levi, Corbu Marius, Luciano Slagveer - Lamin Colley. Vezetőedző: Hornyák Zsolt.

Csere: Vladislav Klimovich helyett Rudi Požeg Vancaš és Jérémie Obounet helyett Gera Dániel a 64., Szolnoki Roland helyett Quentin Maceiras és Jonathan Levi helyett Komáromi György a 69., Holdampf Gergő helyett Bényei Ágoston, Argyris Kampetsis helyett Bright Edomwonyi, Luciano Slagveer helyett Jakov Puljić és Lamin Colley helyett Artem Favorov mind a 78., Lukács Dániel helyett Elton Acolatse a 82. percben.
Sárga lap: Corbu Marius az 1., Szolnoki Roland az 58., Quentin Maceiras a 83., Bright Edomwonyi és Alexander Vallejo a 88., Gera Dániel a 90+1., Wojciech Golla a 90+5., percben.
Gólszerző: Luciano Slagveer (0-1) a 8. percben.


Legutóbb Felcsúton találkozott a két csapat, és nem született gól az egymás elleni mérkőzésen. Az első félidőben a DVTK rendkívül türelmesen játszott, míg a hazaiak kontrára vártak. A második félidő közepén változott meg a játék képe, amikor a felcsútiak egyre inkább támadóan léptek fel, így több tér nyílt a diósgyőriek előtt, és több veszélyes támadást is vezettek. A hajrában a győzelemért mentek a Testgyakorlók, de ezen a délutánon végül nem esett gól egyik oldalon sem.

Puskás Akadémia FC - Diósgyőri VTK 0-0

PAFC: Markek Tamás - Quentin Maceiras, Wojciech Golla, Patrizio Stronati, Nagy Zsolt - Corbu Marius, Artem Favorov - Mikael Soisalo, Gruber Zsombor, Jonathan Levi - Lamin Colley. Vezetőedző: Hornyák Zsolt.
DVTK: Artem Odyntsov - Gera Dániel, Bozhidar Chorbadzhiyski, Alexander Vallejo, Bitok Stephen - Vladislav Klimovich, Holdampf Gergő, Rudi Požeg Vancaš - Pernambuco, Bright Edomwonyi, Elton Acolatse. Vezetőedző: Kuznyecov Szergej.

Csere: Lamin Colley helyett Jakub Plšek a 46., Jonathan Levi helyett Komáromi György, Mikael Soisalo helyett Luciano Slagveer és Gruber Zsombor helyett Jakov Puljić a 66, Elton Acolatse helyett Jérémie Obounet és Bright Edomwonyi helyett Argyris Kampetsis a 68., Vladislav Klimovich helyett Bényei Ágoston a 72., Pernambuco helyett Lukács Dániel és Rudi Požeg Vancaš helyett Francisco Feuillassier a 82. percben.
Sárga lap: Nagy Zsolt a 15., Wojciech Golla a 43., Alexander Vallejo a 61., Bozhidar Chorbadzhiyski a 82. percben.
 


Az eddigi élvonalbeli DVTK - PAFC mérkőzések

  1. 2013/2014
    DVTK - PAFC 2-3 (1-0) G.: Gosztonyi András, Gohér Gergő
  2. 2014/2015
    DVTK - PAFC 2-1 (0-0) G.: Senad Husić, Bacsa Patrik
  3. 2015/2016 (1. kör)
    DVTK - PAFC 3-2 (0-0) G.: Dražen Okuka, Novothny Soma, Egerszegi Tamás
  4. 2015/2016 (3. kör)
    DVTK - PAFC 2-1 (2-1) G.: Koman Vladimir, Elek Ákos
  5. 2017/2018 (1. kör, Debrecen)
    DVTK - PAFC 2-2 (1-1) G.: Makrai Gábor, Diego Vela
  6. 2017/2018 (3. kör, Mezőkövesd)
    DVTK - PAFC 0-1 (0-1)
  7. 2018/2019 (1. kör)
    DVTK - PAFC 2-2 G.: Dušan Brković, Vernes Richárd
  8. 2018/2019 (3. kör)
    DVTK - PAFC 1-0 G.: Florent Hasani
  9. 2019/2020 (1. kör)
    DVTK - PAFC 1-1 G.: Serhii Shestakov
  10. 2019/2020 (3. kör)
    DVTK - PAFC 1-2 G.: Mirko Ivanovski
  11. 2020/2021 (1. kör)
    DVTK - PAFC 3-0 G.: Stefan Dražić, Mirko Ivanovski, Gheorghe Grozav
  12. 2020/2021 (3. kör)
    DVTK - PAFC 2-1 G.: Gheorghe Grozav, Molnár Gábor
  13. 2023/2024 (1. kör)
    2023.07.29. DVTK - PAFC 0-1

Hazai örökmérlegünk: 13 mérkőzés, 6 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, 21 rúgott és 17 kapott gól.

Puskás Akadémia FC

Alapítva: 2005
Először az élvonalban: 2013/2014
Legjobb bajnoki eredmény: 3. helyezés (2019/2020)
Élvonalban töltött évek: 7 év
Folyamatosan az élvonalban: 2017 óta

A Budapesttől 40 kilométerre nyugatra fekvő felcsúti labdarúgó utánpótlás-nevelő központot a legendás névadó, Puskás Ferenc 80. születésnapján, 2007. április 1-jén avatták fel ünnepélyesen.

Az akadémia a Videoton FC utánpótláscsapataként Videoton-Puskás Akadémia néven 2010-ben már az NB II. Nyugati-csoportjában szerepelt, majd az akadémia "levált" a Videoton FC-ről és Puskás Akadémia FC néven önálló klubként folytatta szereplését az NB II.-ben.

A 2012/2013-as bajnokságban Benczés Miklós irányításával feljutottak az élvonalba. Az első évükben sikerült teljesíteniük minden újonc minimum tervét, a 2015/2016-os idényben viszont kiestek, azonban egyből sikerült visszajutni. A legutóbbi négy idényből háromszor a dobogón végeztek (a 2020/2021-es bajnokságban nyert ezüstérem a csúcs), legutóbb a 4. helyet szerezték meg.

OTP Bank Liga 2023/2024

Összesített tabella (Teljes tabella)
4. PAFC 22 9 7 6 36-25 11 34
8. DVTK 21 8 4 9 34-34 0 28

Hazai tabella (Teljes tabella)
7. DVTK 11 5 2 4 20-14 6 17
9. PAFC 11 3 6 2 17-11 6 15

Idegenbeli tabella (Teljes tabella)
2. PAFC 11 6 1 4 19-14 5 19
6. DVTK 10 3 2 5 14-20 -6 11

Formatabella

Utolsó 5 mérkőzés (Teljes tabella)
7. PAFC 5 2 0 3 9-5 4 6
9. DVTK 5 1 2 2 11-9 2 5

Utolsó 10 mérkőzés Teljes tabella)
7. PAFC 10 4 2 4 16-10 6 14
9. DVTK 10 3 3 4 16-17 -1 12

Utolsó 15 mérkőzés alapján (Teljes tabella)
5. PAFC 15 6 5 4 24-12 12 23
8. DVTK 15 5 3 7 23-27 -4 18

Eredmények

  1. forduló: DVTK - PAFC 0-1
  2. forduló: PAFC - Újpest 3-3
  3. forduló: FTC - PAFC 1-2
  4. forduló: PAFC - Fehérvár 2-2
  5. forduló: KTE - PAFC 4-1
  6. forduló: Mezőkövesd - PAFC 1-3
  7. forduló: PAFC - Paks 0-2
  8. forduló: ZTE - PAFC 1-1
  9. forduló: PAFC - Kisvárda 1-0
  10. forduló: MTK - PAFC 0-5
  11. forduló: PAFC - DVSC 1-1
  12. forduló: PAFC - DVTK 0-0
  13. forduló: Újpest - PAFC 1-2
  14. forduló: PAFC - FTC 1-1
  15. forduló: Fehérvár - PAFC 3-1
  16. forduló: PAFC - KTE 3-0
  17. forduló: PAFC - Mezőkövesd 0-0
  18. forduló: Paks - PAFC 2-1
  19. forduló: PAFC - ZTE 0-1
  20. forduló: Kisvárda - PAFC 0-2
  21. forduló: PAFC - MTK 6-1
  22. forduló: DVSC - PAFC 1-0

A DVSC elleni bajnoki találkozón így álltak föl: Pécsi Ármin - Szolnoki Roland, Wojciech Golla (Lamin Colley, 68.), Patrizio Stronati, Brandon Ormonde-Ottewill - Batik Bence, Artem Favorov - Komáromi György (Luciano Slagveer, 78.), Corbu Marius (Bévárdi Zsombor, 61.), Mikael Soisalo (Urho Nissilä, 61.) - Jakub Plšek.

Házi góllövőlista

5 gólos
Lamin Colley
Nagy Zsolt
Jakub Plšek

4 gólos
Artem Favorov

3 gólos
Gruber Zsombor (télen eligazolt)
Komáromi György

2 gólos
Corbu Marius
Wojciech Golla
Mikael Soisalo

1 gólos
Batik Bence
Jonathan Levi
Luciano Slagveer
Patricio Stronati

Sárga lapok

8 sárga lap
Szolnoki Roland

6 sárga lap
Wojciech Golla

5 sárga lap
Quentin Maceiras (eltiltását letöltötte, játszhat a DVTK ellen)
Nagy Zsolt (eltiltását letöltötte, játszhat a DVTK ellen)

4 sárga lap
Lamin Colley
Corbu Marius
Brandon Ottewill Rutherford

Piros lapok

1 piros lap
-

Téli játékosmozgás

Érkezett
Bévárdi Zsombor (DVSC)
Urho Nissilä (finn, Kuopion Palloseura)

Távozott
Mohamed Mezgrani (algériai-belga, Warta Poznan)
Gruber Zsombor (FTC)
Auerbach Martin (Mosonmagyaróvár - kölcsönbe)
Dusinszki Szabolcs (magyar-román, Csákvár - kölcsönbe)

A PAFC játékoskerete

Kapusok
224 Lehoczki Bendegúz (HUN) 2006.12.28 24.
72 Markek Tamás (HUN) 1991.08.30 72.
91 Pécsi Ármin (HUN) 2005.02.24 91.

Mezőnyjátékosok
5 Batik Bence (HUN) 1993.11.08 5.
31 Bévárdi Zsombor (HUN) 1999.01.30 31.
9 Colley, Lamin (GAM, ENG) 1993.07.05 9.
18 Corbu Marius (HUN, ROU) 2002.05.07 18.
19 Favorov, Artem (UKR) 1994.03.19 19.
14 Golla, Wojciech (POL) 1992.01.12 14.
7 Komáromi György (HUN) 2002.01.19.
10 Levi, Jonathan (SWE) 1996.01.23 10.
23 Maceiras, Quentin (SUI, ESP) 1995.10.10 23.
66 Markgráf Ákos (HUN) 2005.06.30 66.
42 Mondovics Kevin (HUN) 2007.03.14 42.
25 Nagy Zsolt (HUN) 1993.05.25 25.
16 Nissilä, Urho (FIN) 1996.04.04 16.
33 Ormonde-Ottewill, Brandon (ENG) 1995.12.21 33.
76 Pál Barna (HUN) 2007.02.11 76.
15 Plšek, Jakub (CZE) 1993.12.13 15.
21 Puljić, Jakov (CRO) 1993.08.04 21.
11 Slagveer, Luciano NED 1993.10.05 11.
20 Soisalo, Mikael (FIN) 1998.04.24 20.
17 Stronati, Patrizio (ITA, CZE) 1994.11.17 17.
22 Szolnoki Roland (HUN) 1992.01.21 22.
88 Vékony Bence (HUN) 2005.11.12 88.

Vezetőedző

Az OTP Bank Liga legrégebb óta folyamatosan hivatalban lévő vezetőedzője, az 50 éves felvidéki magyar, Hornyák Zsolt ül a PAFC kispadján. Labdarúgóként három alkalommal szerepelt a szlovák válogatottban, nyert csehszlovák és ötször szlovák bajnoki címet, valamint szlovák kupát. Edzői karrierét Örményországban két szuperkupával és egy bajnoki címmel kezdte, később az orosz Vlagyivosztok és a cseh Slovan Liberec csapatát irányította, 2019 nyarától a PAFC vezetőedzője.