A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2022 novemberében indította el Éghajlatvédelmi Díját három kategóriában - fenntartható utazás, innováció és sportolói érdekképviselet - hogy megünnepelje az olimpiai mozgalom azon tagjait, akik kézzelfogható lépéseket tesznek az éghajlatváltozás kezelése érdekében.

Kékesi Márton a fenntartható utazás sportolói kategóriájában nyújtotta be pályázatát az első alkalommal kiosztásra kerülő díjra, aki figyelemre méltó erőfeszítéseket tett ezen a területen. Alpesi sízőnk felismerte utazási ütemtervének környezeti hatásait, és lépéseket tett a szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében. Többek között autómegosztással vagy elektromos járművel utazott versenyeire, illetve a helyszínhez minél közelebbi szállást választott, ezzel is csökkentve a mindennapi CO2 kibocsájtását.

A NOB a napokban jelentette be, hogy kik kerültek be a szűkített jelöltek listájára, ahová első téli olimpikonunkat is kiválasztotta a nemzetközi szövetség.

- Az Athlete 365 olimpikonok közösségnek tagjaként májusban nyújtottam be a pályázatomat. Ennek röviden az lényege, hogy hogyan csökkenthetnénk a klímaváltozás negatív hatásait és a levegő szennyezettségét - ami a környezetünkre és a helyi közösségekre is negatív hatást gyakorol - fenntartható utazással, mindezek által hozzájárulva ahhoz, hogy megvédjük bolygónkat a következő generációk számára. Mi alpesi sízők rengeteget utazunk külföldi hegyekbe nem csak versenyezni, hanem edzeni is. Ez a sport ezzel jár, éppen ezért kulcsfontosságú ügyem a klímaváltozás, hiszen befolyásolja a telek hosszát és a hóhatárt, tehát a sportágunk létét. Számos pozitív előrelépést tudok tenni én is az utazások módjával, szervezésével, a szállás helyek kiválasztásával és az életmódommal, amik pozitív hatást gyakorolhatnak. A napokban nagy örömmel és meglepetéssel kaptam a hírt, hogy a NOB engem is beválasztott a kategória szűkített listájára és bekerültem a legjobb négy pályázat közé a világon. Ez a verseny hosszú bírálatokon és szavazásokon megy még keresztül, július 31-én fogják kihirdetni a legjobb hármat, aztán pedig szeptemberben a nyertest - mondta első téli olimpikonunk.

NOB Klímavédelmi Díj jelöltek - Fenntartható utazás (olimpikonok)

Kékesi Márton (alpesi síző, Magyarország, DVTK)

Marcus Mepstead (vívás, Nagy-Britannia)

Katie Tannenbaum (szkeleton, Amerikai Virgin-szigetek)

Marion Thénault (Freestlye sí, Kanada)

Információ a további kategóriákról és jelöltjeikről.