Nyilatkozatok

Szabó Tamás: Elsőként egy kis visszatekintéssel szeretnék kezdeni: egy nagyon hosszú, de eredményes szezonon vagyunk túl. Története során először szerepelt a csapat az Euroliga főtábláján, ahol sikerült nagyszerű sikereket aratnunk, letettük a névjegyünket a nemzetközi porondon is. Sajnos a magyar bajnokságban nem sikerült bejutni a döntőbe, annak ellenére, hogy a keret erre maximálisan képes lett volna, de a sérülések ezúttal közbeszóltak. Ugyanakkor az Euroligás szereplés és a két érem olyan eredmény, amellyel elégedettek vagyunk, szép emlékeket tudtunk szerezni a szurkolóinknak. A következő idényre a tavalyiakhoz képest is nagyobb célokat tűztünk magunk elé, szeretnénk tovább növekedni. Idén is megcélozzuk az Euroliga főtábláját, a dolgok jelenlegi állása szerint ehhez selejtezőt kell majd játszanunk - ha ismételten selejtezőtornán kell kivívni a főtáblára jutást, azt szeretnénk ismét a DVTK Arénában megrendezni. A bajnokságban pedig kimondott célunk a döntőbe jutás, a keretet a hazai bajnokság és a nemzetközi szereplés kettős terhelése szerint alakítottuk ki.

Völgyi Péter: Úgy gondolom, egy emlékezetes szezonon vagyunk túl, két érmet szereztünk és az Euroligában olyan eredményeket tudtunk elérni, amit - megmondom őszintén - előzetesen még mi, a szakmai stáb sem reméltünk. A bajnoki alapszakaszt nagyszerűen teljesítettük, sokáig pedig még az Euroligában is harcban álltunk azért, hogy kiharcoljuk a folytatsát. A kettős fizikai terhelésből fakadóan viszont több olyan sérülés is történt, ami nagyban befolyásolta mindkét sorozat kimenetelét: az Euroligában a két hazai, spanyol csapat elleni mérkőzésre nagyon tartalékosan tudtunk csak felállni, de ami még fájóbb, hogy a Győr elleni elődöntőt is kevés felnőtt korú magyar játékossal kellett megvívnunk. Idén mindenképpen azt tűztük ki célul, hogy a keretet bővíteni tudjuk ahhoz, hogy a csapat jobban viselje kettős terhelést, és azt gondolom, ez sikerült.

Először a távozókról néhány gondolat: Márkusz Lilla úgy döntött, tanulmányaira szeretne koncentrálni, ő alacsonyabb osztályban fogja folytatni a karrierjét. Cheridene Green két évig volt csapatunk meghatározó játékosa. Cherinek új szerződést ajánlottunk, de az utóbbi időben hazavágyott, így ő várhatóan Londonban folytatja pályafutását. Arella Guirantes extra szezonon van túl, fantasztikus játékos és remek ember, akit nagyon szerettünk volna megtartani, hajlandóak voltunk túllépni a határainkon, hogy megtartsuk őt. Ugyanakkor az Euroliga negatív vonzata, hogy játékosainkra felfigyeltek olyan csapatok is, melyekkel anyagilag nem tudunk versenyezni, így ő Schioba teszi át a székhelyét a következő évtől. Kiss Angelika csapatunk saját nevelésű játékosa, aki úgy érezte, új impulzusokra vágyik, ezért úgy döntött, Pécsen folytatja tovább. Bernáth Rékával hosszú ideje húzodik a szerződéshosszabbítás, szerettük volna őt idén is a csapatban tudni, de végül nem sikerült megegyeznünk, így a jövőben ő sem Diósgyőrben folytatja majd.

Rátérve a fiatalokra: Fárbás Eliza a DVTK Akadémia saját nevelésű játékosa, korosztályos válogatott, az alapozást mindenképpen a felnőttekkel kezdi majd meg. Számára ez egy tanulóév lesz, fizikálisan és mentálisan is fel kell nőnie a felnőtt mezőnyhöz, de pár év múlva csapatunk meghatározó játékosa lehet. Aho Tyra tavaly az Euroligában is megmutatta, nagyon tehetséges játékos, bontásból és betörésből nagyon veszélyes. Toman Petra kifejezetten nehéz helyzetben van, hiszen tavaly a korosztályos világbajnokságon megsérült, így nem tudott az előző idényben bemutatkozni. Bízunk benne, hogy teljesen sikeres volt a rehabilitációja, nagy segítség lesz ő idén a csapatnak. Oláh Fruzsina jelenleg az U20-as válogatottal készül, kiváló külső dobásai vannak, védekezésben kell rengeteget fejlődnie, ez lesz a következő szezon fő célja. Bacsó Zsófia az alázatáról híres, rengeteget dolgozik azért, hogy a csapatba kerüljön. Idén is nagyon keményen meg kell küzdenie a játékpercekért, de ha továbbra is így dolgozik, akkor nem kérdés, hogy sokat fejlődik majd. Vég-Dudás Anna nagyon sokat dolgozik azon, hogy felépítse magát, Kiss Angelika távozásával pedig megnyílhat előtte egy ajtó. Bízom benne, hogy hasznos játékkal fog tudni segíteni minket.

Áttérve a felnőtt játékosokra: természetesen csapatkapitányunk, Kányási Veronika továbbra is a csapatunk tagja marad. Azt gondolom, minden edző álma egy Verához hasonló játékossal dolgozni, támadásban és védekezésben is domináns, nem csoda, hogy a magyar válogatott oszlopos tagjává kezd válni. Aho Nina kivételes fizikai adottságokkal megáldott játékos, az az aggresszív védekezés, amire ő képes, szerintem egyedülálló a magyar mezőnyben. Kettejük megtartása kulcsfontosságú tényező volt a keret tervezése során, hiszen ők adják a gerincét ennek a csapatnak. Milica Jovanovic nagyon súlyos sérülésből tért vissza az előző szezonban, a bronzmeccsen pedig már ismét régi fényében tündökölt és a montenegrói válogatottnak is vezéregyénisége. Az ő tudása és hozzáállása mellett nem kérdés, hogy szerettük volna maradásra bírni. Darcee Garbin ausztrál válogatott játékos félelmetes külső dobással. Nehéz helyzetben volt tavaly, hiszen eredeti posztján, a négyesen kívül hármasként és ötösként is kellett helyt állnia, előbbit kevesebb sikerrel, utóbbit viszont kifejezetten hatékonyan oldotta meg. Pozitív személyiség "ausztrálos" keménységgel, fontos láncszeme a csapatnak. Monika Grigalauskytét régóta ismerem, idény közben érkezett hozzánk és mindig hasznos játékkal segítette a csapatot, négyesként és ötösként is gördülékeny, erre pedig idén is nagy szükségünk lesz.

Végül, de nem utolsó sorban az érkezőkről: Tenyér Zsófia a PINKK Pécs csapatától érkezik, többször okozott nekünk kellemetlen perceket. Játékstílusában képviseli azt az aggresszív, kemény védekezést, amit én elvárok, sok fejlődési lehetőség áll még előtte. Ana Tadic francia válogatott játékosként centerposztra érkezik, a legjobb korban van. Statisztikailag első ránézésre nincsenek kiemelkedő számai, viszont roppant sokoldalú, pontszerzésben, lepattanózásban és asszisztokban is erős. Szeretnénk vele kreatívabbá, kiszámíthatatlanabbá tenni a palánk alatti játékunkat. Kaila Charles külső posztra érkezik, hasonló játékstílust képvisel, mint Guirantes. Vékonyabb alkat, ezért lepattanózásban nem várom tőle azt a domináns játékot, mint Arellától, viszont elképesztően gyors és robbanékony, amit több esetben hiányoltam tavaly a támadásainkból. Ahogy az már tavaly is megszokott volt, elvárás idén is a külső posztos játékosoktól, hogy egyes, kettes és hármas poszton is bevethetők legyenek, Charles pedig ebben is remekel. Lelik Réka a magyar válogatott meghatározó játékosa, egy éves külföldi kitérő után tér haza Magyarországra. Támadásban és védekezésben is képes nagyszerű teljesítményre, kulcsszerep vár rá idén a keretben.

Pár gondolatot a stábomról is mondanék: Bozsó Ádám úgy döntött, új impulzusokra van szüksége, így az ő helyét Kovács Dénes veszi majd át, aki a PINKK Pécsi 424 vezetőedzőjeként tevékenykedett az elmúlt években. Ábrahám Márta sokoldalú munkája továbbra is nélkülözhetetlen a csapat életében, ezért nem volt kérdés, hogy idén is ő lesz csapatunk másodedzője. Martini-Fodor Csilla is folytatja, mint erőnléti edző, úgy gondolom, a kettős terhelés mellett jött ki igazán, milyen jól felkészültünk fizikálisan a szezonra. dr. Farkas Tamás lesz továbbra is a csapat orvosa, Halász Veronika pedig a fizioterapeuta. Vera anyai örömök elé néz, így nem tudjuk, meddig tud segíteni bennünket, erre az átmeneti időszakra már folyamatban van a pótlása. A csapat technikai vezetője természetesen továbbra is Szabó István marad majd.

Toman Petra: Nagyon örülök, hogy itt lehetek, várom már, hogy bemutatkozzak a diósgyőri szurkolók előtt. Úgy érzem, teljesen sikerült a rehabilitációm, szeretnék már pályára lépni és a csapattal együtt kosárlabdázni. Várom a felkészülést és hogy együtt dolgozzak a lányokkal, szeretnék hasznos tagja lenni a csapatnak!


A DVTK HUN-Therm kerete 2023-2024

Aho Nina (irányító-hátvéd)
Aho Tyra (irányító)
Ana Tadić (erőcsatár-center)
Bacsó Zsófia (irányító-hátvéd)
Darcee Garbin (erőcsatár)
Fárbás Eliza (erőcsatár)
Kaila Charles (irányító-hátvéd-bedobó)
Kányási Veronika (irányító-hátvéd)
Lelik Réka (irányító-hátvéd-bedobó)
Milica Jovanović (bedobó-erőcsatár)
Monika Grigalauskyte (erőcsatár-center)

Oláh Fruzsina (hátvéd-bedobó)
Tenyér Zsófia (irányító-hátvéd)
Toman Petra (hátvéd-bedobó)
Vég-Dudás Anna (center)

Érkezett

Ana Tadić (Tarbes GB, Franciaország)
Fárbás Eliza (DVTK Kosárlabda Akadémia)
Kaila Charles (Seattle Storm, USA)
Lelik Réka (Castors Braine, Belgium)
Tenyér Zsófia (PINKK Pécsi 424)

Távozott

Kiss Angelika (NKA Universitas PEAC)
Cheridene Green (nem ismert)
Arella Guirantes (Famila Schio, Olaszország)
Bernáth Réka (nem ismert)
Márkusz Lilla (nem ismert)

Szakmai stáb

Völgyi Péter (vezetőedző)
Ábrahám Márta (másodedző)
Kovács Dénes (másodedző)
Martini-Fodor Csilla (erőnléti edző)
dr. Farkas Tamás (csapatorvos)
Halász Veronika (fizioterapeuta)
Szabó István (technikai vezető)